Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud
Descripció del servei
L'Institut d'Oncologia de la Catalunya Sud (IOCS) és el centre de referència oncològic de la demarcació de Tarragona i està compost per diferents serveis i unitats:
- Servei d'Oncologia Mèdica
- Unitat per patologies tumorals (pulmó, digestiu, mama-ginecològics, urològics, limfomes...)
- Unitat de Cures Pal·liatives
- Unitat de Psicooncologia
- Unitat de Consell Genètic
- Unitat de Biologia Molecular del Càncer (UBMC)
- Unitat de Recerca Clínica Oncològica (URCO)
- Servei d'Oncologia Radioteràpica/Servei de Física Mèdica
- Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer
L'IOCS és un servei multihospitalari que porta a terme un Programa integral d'atenció oncològica a la demarcació de Tarragona i que atén uns 3.500 pacients nous a l'any.
Presta servei als hospitals de Sant Joan de Reus, Joan XXIII de Tarragona, Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa i Pius de Valls, i es coordina a través de 39 comitès de tumors que cobreixen totes les patologies. Actualment, a l'Hospital de Joan XXIII de Tarragona s'ofereix un servei estès, amb la presència diària d'un o dos oncòlegs de matí, i es cobreixen tres tardes a la setmana fins a les 20 h per tal de poder administrar tractaments més complexos amb l'acompanyament d'un oncòleg mèdic.
A l'Hospital Pius de Valls es du a terme atenció directa en forma de consultes externes un dia a la setmana, així com l'administració de tractaments endovenosos.
A l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa s'ofereix suport assistencial en cas de baixes per part dels metges de l'IOCS, amb oncòlegs mèdics de l'HUSJR per subespecialitats oncològiques. Així mateix, es du a terme assistència de psicooncologia i consell genètic.
El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'HUSJR és el centre assistencial de referència per al tractament radioteràpic del càncer i d'algunes malalties no neoplàsiques dels pacients diagnosticats a la província de Tarragona, que posseeix una població de 817.000 habitants (dades oficials de l'IDESCAT). El Servei disposa de quatre acceleradors lineals, un simulador TAC, una Unitat de Braquiteràpia i una Unitat d'Ortovoltatge. Per facilitar l'accés dels pacients a les unitats de tractament, es va optar per fer una descentralització i es va posar en marxa una unitat satèl·lit (URTE-Unitat de Radioteràpia de Terres de l'Ebre) ubicada a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús a Tortosa (a 90 km de Reus) per donar cobertura als pacients amb càncer de les Terres de l'Ebre que necessiten radioteràpia.
L'IOCS està acreditat per a la formació MIR de tres oncòlegs mèdics i un oncòleg radioterapeuta. Participa en la formació pregrau, en l'assignatura d'oncologia a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (URV), tant a la Unitat Docent de Sant Joan de Reus com a la de Joan XXIII de Tarragona. Col·labora en les pràctiques de postgrau i màster en Cures Pal·liatives.
El Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer du a terme els programes poblacionals de diagnòstic precoç de càncer de mama i de càncer colorectal de la demarcació de Tarragona. Així mateix, confecciona el registre poblacional de càncer de Tarragona, amb dades des del 1980 i homologat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Col·labora estretament amb la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre en accions de voluntariat, en grups d'ajuda mútua per a pacients amb càncer i impartint conferències sobre temes oncològics a tota la demarcació de Tarragona.
L'IOCS el formen un total de 128 professionals, entre els quals hi ha personal mèdic, d'infermeria, biòlegs, bioquímics, psicòlegs, tècnics i personal administratiu. La seva missió és vetllar perquè els malalts de càncer de les nostres comarques rebin el tractament oncològic segons els estàndards internacionals, associat al tracte humà que la situació requereix.
Equip humà
Oncologia Mèdica
- Josep Gumà Padró
- Joan Borràs Balada
- Cinta Albacar Miró
- Kepa Amillano Parraga
- Ines Cabezas Montero
- Alba Cochs Sarobé
- Clara Lucía Gozalvez
- Cristina Martí Blanco
- Francisca Martínez Madueño
- Maria Masvidal Hernández
- Mireia Melé Olivé
- Sandra Merino Varela
- María José Miranda Pallarés
- Félix Muñoz Boza
- Sergio Peralta Muñoz
- Jana Repková
- Belén Ruiz Aguado
- Sara Serrano Solares
- Anna Vidal Rodríguez
Oncologia Radioteràpica
- Meritxell Arenas Prat
- Johana Cristina Acosta Arteaga
- Mònica Arguís Pinel
- Miguel Arquez Pianetta
- Freddy Arlex Castaño Zuleta
- Cecilia Escuin Troncho
- David Gómez Gómez
- Ivan Henriquez López
- Yolanda López Sánchez
- Mauricio Murcia Mejía
- Jordi Trilla Martín
- Juan Carlos Yúfera Soler
Cures Pal·liatives
- Dulce Rodríguez Mesa
- David Ricardo Bottaro Parra
- Jackeline Yael Cimerman
Psicooncologia
- Beatriz Rubio Cantavella
- Agustina Sirgo Rodríguez
Patologia Molecular Oncològica
- Marta Rodríguez Balada
- Bárbara Roig Bourgine
Residents d’Oncologia Mèdica
- Lola Delamo Palomares
- Marc Grifoll Escoda
- Arnau Guillemat Novo
- Ana María Jiménez Santamaria
- Alba Lucena Gaspar
- Vanessa Estefania Maldonado Farez
- Salvador Martínez Soriano
- Laura Quintana Berto
- Ana Vidaller Ramon
Residents d’Oncologia Radioteràpica
- Gemma Benítez Gabella
- Víctor David Calderón Ávila
- Bárbara Antonia Malave Chacon
Secretaria
- Mònica Barrientos Palomares
- Sandra Cabré Pedrosa
- Núria Cabré Rubio
- Anna Estrems Borràs
- Estrella Gallego Castellano
- Cristina Lampurdanés Cidoncha
Contacte amb el servei
Horaris
- Horari d'atenció: Atenció continuada 24 hores, amb oncòleg/a de guàrdia de presència física tots els dies de l'any, que dona servei a l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus; a la resta d'hospitals amb accés telefònic directe i a les possibles consultes dels pacients.
- Unitat d'Hospitalització: Cobertura 24 h els 365 dies de l'any.
- Hospital de dia d'Oncologia: Atenció de 7 a 21 h per a l'administració de tractaments i urgències oncològiques, amb l'excepció de les urgències vitals, que són ateses al Servei d'Urgències general per l'especialista en Oncologia de guàrdia, amb el suport de la resta de professionals d'urgències.
- Servei de Radioteràpia: Cobertura de tractament de 7.30 a 22 h, de dilluns a divendres, amb la possibilitat de poder treballar els dissabtes en cas d'avaria o revisió de la màquina.
- Unitat de Cures Pal·liatives Oncològiques: Atén els pacients de 8 a 15 h, de dilluns a divendres, i de 15 a 18 h els dilluns, dimarts i dimecres. Fora de l'horari se'n fa càrrec l'especialista de guàrdia d'Oncologia a l'Hospital de Dia d'Oncologia.
- Unitat de Consell Genètic: De dilluns a divendres, de 8 a 15 h, i dimarts de 15 a 18 h.
- Unitat de Psicooncologia: De dilluns a divendres, de 8 a 15 h, i dilluns i dimecres de 15 a 18 h.
- Unitat de Recerca Clínica: De dilluns a divendres, de 8 a 16 h.
Ubicació (Color lila)
- Planta d'hospitalització: Primera planta
- Consultes externes: Planta baixa
- Radioteràpia: Planta -2
- Hospital de dia d'Oncologia: Planta -2
Cartera de serveis
- Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer
- Tractament farmacològic del càncer (quimioteràpia, hormonoteràpia, teràpia dirigida a dianes moleculars, immunoteràpia), a càrrec de professionals especialitzats per diferents localitzacions tumorals (càncer de mama, càncer digestiu, càncer urològic, limfomes, melanoma, etc.). A més de l'atenció a les consultes externes i a la planta d'hospitalització de l'HUSJR, els professionals de l'IOCS atenen les consultes externes i administren aquests tractaments a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i al Pius Hospital de Valls.
- Tractament radioteràpic del càncer amb les tècniques i equipaments més moderns, a càrrec de professionals especialitzats per diferents localitzacions tumorals. El Servei de Radioteràpia, amb base a l'IOCS de l'HUSJR, disposa d'una unitat satèl·lit de tractament a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús a Tortosa.
- Unitat de Cures Pal·liatives Oncològiques, coordinada amb els diferents serveis i unitats de l'IOCS i de l'HUSJR, així com amb els grups d'atenció domiciliària (PADES) i centres sociosanitaris de la demarcació. L'IOCS, com a centre designat amb integració d'oncologia i cures pal·liatives per l'ESMO (Societat Europea d'Oncologia Mèdica), adopta una política d'atenció precoç en cures pal·liatives i de no abandonament en el pacient amb càncer avançat.
- La Unitat de Psicooncologia atén els pacients de càncer i els seus familiars a les consultes externes i a la planta d'hospitalització de l'IOCS a l'HUSJR, i també a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús i a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Coordina dotze grups d'ajuda mútua de pacients amb càncer a diferents localitats de la demarcació de Tarragona.
- La Unitat de Consell Genètic en Càncer atén els pacients i famílies que requereixen un estudi per sospita de càncer hereditari. Poden ser remesos per qualsevol especialista, sigui metge d'atenció primària o bé per iniciativa del mateix pacient. La Unitat està capacitada per al diagnòstic i la gestió de les principals síndromes de càncer hereditari, i fan visites a l'HUSJR, a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa.
- La Unitat de Biologia Molecular del Càncer (UBMC). L'UBMC està formada per dues biòlogues, una bioquímica amb un màster de Bioinformàtica, un graduat en Biomedicina i una llicenciada en Ciències Físiques, i compta amb la implicació de tots els oncòlegs de l'IOCS. L'UBMC està coordinada per la Dra. Marta Rodríguez i té com a responsabilitat la supervisió tècnica i la interpretació dels tests genètics dels pacients amb sospita de càncer hereditari, la interpretació de les variants genètiques de susceptibilitat a toxicitat a fàrmacs citostàtics (DPYD, per exemple), i col·laboren amb el Servei d'Anatomia Patològica en la interpretació de les mutacions somàtiques potencialment accionables terapèuticament. Des del punt de vista de la recerca translacional, es duen a terme estudis multiòmics que relacionen genòmica, transcriptòmica, metabolòmica i microbioma.
- La Unitat de Recerca Clínica Oncològica (URCO). L'URCO és una estructura de recerca pròpia del Servei d'Oncologia Mèdica de l'HUSJR i oberta a la participació de qualsevol integrant de l'IOCS. La seva funció és coordinar i donar suport als investigadors per dur a terme la recerca clínica del Servei. L'URCO compta amb un metge responsable, una coordinadora, dues nurse-study coordinators, dues study coordinators, dues data entry, una farmacèutica i una secretària.