Fisiologia Clínica i Avaluació Funcional
Descripció del servei
La Unitat de Fisiologia Clínica i Avaluació Funcional de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus en la cartera de serveis de Medicina de l'Esport es va crear l'any 1989. Actualment, està acreditada com a Centre de Medicina de l'Esport de nivells 1, 2 i 3 (el màxim possible), que acredita aquells centres que tenen una infraestructura de personal i d'aparells que permet estudiar, valorar i diagnosticar casos complexos de medicina, cardiologia, traumatologia i fisiologia relacionats amb l'activitat física, l'exercici físic i l'esport.
Existeix un conveni pel qual la Secretaria General de l'Esport assumeix anualment les despeses ocasionades pel control dels esportistes del Programa d'Alt Rendiment Català (ARC) i Tecnificació de Catalunya.
Inicialment, la UME es va orientar als esportistes federats i de temps lliure, però des de fa 20 anys, per demanda d'altres Serveis de l'Hospital, es van anar assumint i incorporant noves activitats. En els últims anys l'evidència científica vincula de forma clara l'activitat física i la salut. L'activitat física prescrita de forma individualitzada és una eina terapèutica important en totes les patologies mèdiques. La millora de la força i del perfil aeròbic es relaciona directament amb una disminució clara de la morbimortalitat per a totes les causes patològiques possibles. Aquesta àrea de la nostra especialitat està plenament definida i assumida en països del nostre entorn com a "Fisiologia Clínica de l'Exercici" o "Valoració Funcional de l'Esforç i Fisiologia Clínica" que, juntament amb la prevenció de la mort sobtada en l'esforç, són el futur d'aquesta especialitat en el seu vessant mèdic.
L'objectiu de la UME és oferir una atenció mèdica que garanteixi la seguretat i la salut en l'esport a tots els seus nivells, millorar la condició física dels pacients i esportistes i utilitzar l'exercici físic i la pràctica esportiva com a teràpia en aquelles patologies en les quals està demostrat que és útil en la prevenció, el tractament i la rehabilitació.
Equip humà
Equip Mèdic
- Fco. Javier Rubio PérezMetge Adjunt i responsable de la Unitat
- Paola Ugarte PeyrónMetgessa Adjunta
Infermeria
- Pilar Oyón BelazaInfermera
- Paqui Caballero LuchaTècnica en Cures Auxiliars d'Infermeria
Secretaria
- Àngels Riera SentañesSecretària
Contacte amb el servei
Cartera de serveis
1. Consulta de Fisiologia i Medicina de l'Esport. Dirigida a:
- Esportistes que necessiten certificats mèdics d'aptitud esportiva.
- Esportistes que necessiten valoracions funcionals per controlar i millorar el seu rendiment.
- Esportistes del programa ARC de la Generalitat de Catalunya.
2. Consulta de Traumatologia de l'Esport. Dirigida a esportistes que tenen cobertura d'accidents esportius mitjançant una mútua d'accidents esportius que és obligatòria per la Llei de l'esport (BOE 149, del 23/6/1993, i DOGC 3199, del 7/8/2000).
3. Consulta de Fisiologia Clínica, valoració funcional i prescripció d'exercici. Dirigida a pacients derivats d'altres serveis de l'Hospital i CAP de referència. Es du a terme una valoració funcional per descartar complicacions cardiovasculars, respiratòries i metabòliques, i amb els resultats es prescriu exercici físic individualitzat i adaptat a l'estat funcional del pacient.
Es col·labora de manera transversal amb altres serveis, com Endocrinologia-Obesitat, Endocrinologia-DM, HTA, Dislipèmia, Cardiologia (congènita, insuficiència cardíaca, isquèmia), Oncologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia Bariàtrica, Cardiologia Pediàtrica, Pneumologia Adults i Pneumologia Pediàtrica, Medicina Interna (Covid persistent, metabolopaties, fatiga crònica), trastorns del comportament alimentari.
Valoració i prescripció d'exercici físic en pacients inclosos en el programa de Fast Track (Prehabilitació). Elaboració d'una guia d'exercicis a fer pels pacients en el seu domicili, en el gimnàs o en el centre cívic.
Serveis complementaris
Proves d'esforç específiques:
- Pacients que presenten factors de risc cardiovascular.
- Test de provocació d'asma induïda per exercici (AIE), en pacients de Pneumologia Pediàtrica i Adults que presenten dispnea, tos, ofecs o xiulets amb esforç.
- Proves d'esforç en pacients que presenten fatiga amb activitat física, amb orientació diagnòstica de possibles mio-metabolopaties (dèficits enzimàtics), derivats per Medicina Interna i Neurologia.
- Proves d'esforç en pacients derivats per Cardiologia Pediàtrica per valorar alteracions de la conducció i resposta cardiovascular i tensional a l'esforç.
- Proves d'esforç en pacients amb HTA per valorar la corba tensional en l'esforç (derivats de Medicina Interna - UVASMET).
- Valoració i prescripció d'exercici físic en pacients pendents de cirurgia bariàtrica per disminuir el risc quirúrgic, el postoperatori i millorar els factors de risc cardiovasculars existents. Segons estudis recents, també s'aconsella la valoració postcirurgia bariàtrica, ja que pot provocar una disminució de la força muscular, de la condició cardiorespiratòria i un augment del risc cardiovascular.
- Ergoespirometria prèvia a la cirurgia toràcica, valoració del risc quirúrgic (pacients derivats de Cirurgia Toràcica) i prescripció d'exercici per millorar els paràmetres respiratoris funcionals i cardíacs.
- Unitat Covid Persistent de l'HUSJ. Valoració funcional i prescripció d'exercici i seguiment d'aquests pacients (derivats de Medicina Interna i Pneumologia). Les darreres investigacions indiquen que una de les causes més freqüents de la persistència de la simptomatologia és la miopatia perifèrica causada per la Covid-19. La prescripció d'exercici físic i aeròbic i el seguiment és una eina terapèutica imprescindible.
- Valoració, control i seguiment de nens i adolescents amb baixa condició física i mala adaptació a l'esforç.
- Valoració funcional i prescripció d'exercici en nens i adolescents obesos durant l'ingrés hospitalari motivacional (Pediatria).
- Prevenció de la mort sobtada en l'exercici físic i l'esport (Unitat de Medicina de l'Esport o derivats d'altres serveis de l'Hospital o d'Assistència Primària).
- Valoració i prescripció d'exercici físic en pacients oncològics que, segons el criteri del seu metge, són susceptibles de fer exercici físic.
- Ergoespirometria i prescripció d'exercici físic de pacients derivats pel Servei de Cardiologia: cardiopatia congènita, insuficiència cardíaca, cardiopatia isquèmica. Valoració de la capacitat funcional.
- Valoració i prescripció d'exercici físic de pacients amb trastorn del comportament alimentari. Realització del perfil restringit antropomètric.