La III Jornada d’Infermeria Oncològica de Tarragona i Terres de l’Ebre reunirà 180 professionals

Càncer ginecològic: parem-nos-hi a pensar

Com a novetat comptarà amb un taller de dermocosmètica i maquillatge corrector i la seva importància en les teràpies oncològiques. També es realitzaran dos tallers més sobre el maneig del catèter central PICC

Prop de 180 professionals, entre diplomats d’infermeria, tècnics auxiliars en cures d’infermeria, tècnics especialistes de farmàcia i tècnics especialistes en radioteràpia participaran en la III Jornada d’Infermeria Oncològica de Tarragona i Terres de l’Ebre, que tindrà lloc els dies 23 i 24 de novembre a l’auditori de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus. Aquest matí s’ha fet la presentació de la jornada als mitjans de comunicació amb la presència de la Sra. Noemí Llauradó, presidenta del Consell d’Administració del Grup Salut; la Sra. Imma Grau, directora d’infermeria de l’Hospital i coordinadora de la jornada i el Dr. Josep Gumà, director de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud.

Aquesta jornada és la consolidació d’una iniciativa que va començar l’any 2013 i davant la resposta dels professionals en les dues primeres edicions, es vol continuar compartint, generant, intercanviant i divulgant idees i experiències per avançar com a col·lectiu en el món de la infermeria oncològica. La jornada pretén agrupar els diferents professionals de la infermeria per abordar totes les perspectives del coneixement, així com establir vies de comunicació fluides i recíproques.

 

Taules rodones i tallers

El programa inclou les següents taules rodones:

  • Epidemiologia i prevenció del càncer ginecològic.
  • Diagnòstic i tractament quirúrgic
  • Quimioteràpia i radioteràpia
  • Cures d’infermeria en el tractament del càncer ginecològic
  • Defensa de pòsters finalistes
  • Rol d’Infermeria en els tractaments innovadors
  • Taula col·loqui: Salut sexual i càncer ginecològic. Vivències personals

També està prevista l’exposició de trenta-dos pòsters.

A més pel dijous 23 a la tarda s’han organitzat tres tallers: Col·locació del catèter PICC, Maneig i Cures del PICC i com a novetat un taller de dermocosmètica i maquillatge corrector i la seva importància en les teràpies oncològiques.

Com a centre referent en el maneig del catèter central PICC s’analitzarà el seu ús, cada vegada més freqüent, i els avantatges que comporta. La col·locació del PICC, tècnica emprada a la consulta d’infermeria, millora la qualitat de vida dels pacients durant i després del tractament, preservant l’arbre circulatori i, a més, suposa un important estalvi econòmic.

El taller de dermocosmètica i maquillatge corrector, està basat en una part teòrica pel que fa als productes cosmètics i els seus components, i d’altra banda una part pràctica on s’ensenyarà a maquillar pacients en curs de tractament on la seva imatge corporal es veu alterada i a pacients amb lesions cutànies derivades de la pròpia patologia i/o efectes secundaris de tractaments.

 

Ponències i taula-col·loqui:

Epidemiologia i prevenció del càncer ginecològic

Aquesta taula analitzarà la prevalença dels diferents càncers ginecològics, les seves causes i la seva prevenció.

Abordatge quirúrgic i cures d’infermeria

S’analitzarà l’anatomia i les claus de l’abordatge quirúrgic en els tumors ginecològics i les cures d’infermeria abans i després de la intervenció en la unitat d’hospitalització.

Abordatge oncològic

En aquesta taula s’analitzarà la complexitat dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, els seus efectes secundaris i l’acollida, acompanyament i cures d’infermeria en el procés.

Rol d’infermeria en els tractaments innovadors

Es planteja la tasca fonamental del personal d’infermeria en les cures i complicacions dels nous tractaments, així com nous avenços en el cuidatge.

Taula Col·loqui: Sexualitat de la pacient en tractament. Salut Sexual i càncer ginecològic. Vivències personals

En aquesta taula comptem amb la participació d’una psicooncòloga, un metge, una infermera, i pacients afectats per la malaltia. Es pretén conèixer les diferents perspectives i experiències que s’esdevenen pel que fa a la sexualitat durant els tractaments i també posteriorment.

 

Reus, 22 de novembre del 2017

  Descarregar la nota de premsa aquí.