El programa per a la promoció d'una alimentació saludable i la prevenció i abordatge des de l'atenció primària i comunitària ha desplegat ja una de les seves accions estratègiques; i és que tots els centres d'atenció primària de la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) disposen ja de professionals dietistes-nutricionistes dins el pla de cobertura engegat, ara fa un any, arreu de Catalunya. Les característiques d’aquest programa s’han presentat avui al Centre Cívic Migjorn de Reus amb la participació d’Imma Grau, gerenta de la Regió Sanitària Camp de Tarragona; Montserrat Boqué, coordinadora d'Infermeria i responsable de Salut Comunitària del CAP Marià Fortuny i Montserrat Llort, nutricionista-dietista del mateix CAP. 

Són 18 experts que cobreixen els 33 CAP del territori. La incorporació d'aquest rol va enllestir-se durant el tercer trimestre de l'any passat i el balanç de la primera etapa de funcionament és satisfactori.

Per tal d'homogeneïtzar el servei dels dietistes-nutricionistes, hi ha un grup assessor del Servei Català de la Salut amb representació de la RSCT que defineix quin ha de ser el material de suport i determina els grups sobre els quals es poden dur a terme actuacions: alimentació saludable, obesitat, síndrome metabòlica, etc.

Obesitat

L'objectiu de l'entrada dels dietistes-nutricionistes és millorar l'estat de les persones prevenint i promovent hàbits alimentaris saludables a través d'actuacions grupals i comunitàries. Així, es realitza una entrevista a l'usuari per conèixer el seu estat nutricional i incorporar-lo a la comunitat de treball idònia per a cada cas.

Els grups se centren en temàtiques diverses com la mateixa alimentació saludable i sostenible o les malalties relacionades amb l'alimentació, entre altres.

Coordinat amb la infermera referent de Comunitària, l'especialista no tan sols dirigeix la persona a un grup o altre, també completa un seguiment per comprovar si es compleixen les metes terapèutiques establertes. D'altra banda, s'aposta per tallers i activitats a escoles i centres de gent gran, etc.

No es tracta pas d'establir dietes d'aprimament, sinó de treballar comportaments i rutines idònies per esquivar una de les grans problemàtiques sanitàries, l'obesitat i el sobrepès, que afecten el 56,9% dels usuaris i usuàries de la Regió Sanitària Camp de Tarragona entre 18 a 74 anys i el 46,3% entre els menors de 19 anys, segons dades de l'Enquesta de Salut Pública de Catalunya per al període 2020-2021.

La gerenta de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, explica que "disposar del suport de dietistes nutricionistes a l'atenció primària i comunitària és un pas important per oferir eines complementàries als usuaris i usuàries a l'hora de millorar la seva qualitat de vida. La implementació de nous rols professionals pretén oferir un reforç a la ciutadania des de l'àmbit comunitari".

Un dels exemples d'implantació del servei el tenim al CAP Marià Fortuny, a Reus, on la seva referent, Montserrat Llort, recorda que l'obesitat és el problema més freqüent, però també n'hi ha d'altres com la intolerància alimentària: "moltes patologies radiquen en què no mengem adequadament, generant dificultats digestives, entre altres." Per la seva banda, Montserrat Boqué, coordinadora d'Infermeria i responsable de Salut Comunitària al mateix CAP afegeix: "la direcció final és treballar conjuntament tots els equips per dirigir els esforços cap a la salut i la gènesi de la població en general".

Manoli Puerta és una de les participants de grups comunitaris: "el resultat és fantàstic perquè t'escolten i acompanyen. A vegades creiem que sabem, per exemple, com combinar els aliments i ens desesperem; aquí ens aconsellen i valoren allò que fem sense desmoralitzar-nos".

El pla ha pautat la incorporació d'un professional per cada 50.000 habitants amb el desig d'obrir la Primària a la comunitat i de reforçar la implementació de nous rols de treball.

Sense població assignada i en col·laboració amb els equips de Salut Pública i els altres agents implicats, els dietistes-nutricionistes desenvolupen les seves funcions donant suport als altres professionals dels equips d'atenció primària (Medicina i Infermeria de Família, Pediatria i Treball Social, sobretot), responent interconsultes i atenent de manera grupal casos derivats d'acord amb els criteris de derivació establerts. En situacions molt puntuals, també presten atenció individual.

No es tracta pas d'establir dietes d'aprimament, sinó de treballar comportaments i rutines idònies per esquivar una de les grans problemàtiques sanitàries, l'obesitat i el sobrepès, que afecten el 56,9% dels usuaris i usuàries de la Regió Sanitària Camp de Tarragona entre 18 a 74 anys