Enregistrar imatges
Què s’ha de tenir en compte per capturar un vídeo o imatge a l'hospital o centre d'atenció primària?
Respectar els drets de les persones
Per a gravar un vídeo a una persona, recollir un àudio de la seva veu o fer una simple fotografia, és necessari que la persona cedeixi el seu dret d'imatge i veu per a un ús i finalitat determinada.
També ha d'autoritzar expressament la publicació i difusió en canals i mitjans concrets.
Per què és necessari el consentiment?
Hi ha dues raons primordials per les quals s’ha de demanar el consentiment de les persones i que obeeixen el marc legal vigent:
Les persones tenen dret a l'honor, la intimitat personal i familiar i sobre la seva pròpia imatge
La Constitució espanyola reconeix el dret a la pròpia imatge en l'article 18.1. Aquest dret que està regulat per la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar, i a la pròpia imatge. Aquesta llei evita que la imatge de persones sense projecció pública sigui captada de manera que es pugui reconèixer, reproduir o publicar sense el seu consentiment.
La imatge i la veu estan protegides pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD)
Sempre que es pugui reconèixer la identitat de les persones que apareixen en una producció audiovisual (sigui perquè apareix la seva imatge o la seva veu) caldrà recollir la seva autorització expressa i informada.
Quan no serà necessari el consentiment de la persona?
- Quan es recullin les imatges de manera que les persones no puguin ser identificades de forma individual. Per exemple, quan es fa un pla general.
- Quan es tracti de persones que exerceixen càrrecs públics o tenen una especial notorietat amb projecció pública i es tracti d'un acte públic o un lloc obert i la finalitat sigui informativa.
- Quan s'estigui recollint informació d'un esdeveniment noticiable en el marc d'un mitjà de comunicació i la imatge d'aquestes persones sigui accessòria.
La Constitució recull la llibertat d'expressió i informació dels mitjans de comunicació en l'article 20, i és sota aquest marc legal que es poden enregistrar actes públics o en llocs oberts, sempre amb una finalitat estrictament informativa.
Com demanar el consentiment?
- El consentiment el poden donar les persones majors de 14 anys.
- El consentiment ha de ser informat amb tota la documentació necessària i suficient perquè la persona manifesti el seu acord. S'ha d'indicar la finalitat concreta que s'ha definit i establert.
- Es deixarà constància per escrit a la història clínica del pacient sempre que la finalitat per la qual es reculli la imatge sigui l'assistència mèdica.
- Si es recull per a qualsevol altra finalitat, aquest consentiment haurà de ser un document que inclogui tota la informació que estableix el RGPD (Reglament General de Protecció de Dades) vers el tractament de dades a dur a terme.
El nostre Departament de Protecció de Dades és unipersonal i el delegat de Protecció de Dades és la Fundació TIC Salut Social.
Està ubicat a les oficines de direcció, al despatx núm. 48, i el telèfon de contacte és el 977 33 73 54 o l'extensió 54445 (dpd@salutsantjoan.cat)
Tot i tenir el consentiment de les persones, aquestes també tenen el dret de revocar-lo en qualsevol moment
Quan es tracti de menors de 14, caldrà la signatura de les persones que n'exerceixen la pàtria potestat per la cessió de drets